Like pe facebook!

duminică, 25 septembrie 2016

De la 1 pan’ la 7 noi am degustat Vinarte


Ca sa va lamuresc inca de la inceput despre ce este vorba, pe 13 septembrie am fost cu bloggerii craioveni la Restaurant Epoca la o degustare de vin foarte speciala, organizata de Asociatia Bloggerilor Olteni si DictionarCulinar.ro. Spun speciala pentru ca, de data aceasta, nu mai putin de 7 vinuri de la VinArte au fost nevoite sa indure papilele noastre gustative. Ei, si nu ca m-as plange, ca daca m-ati pune sa aleg, nu as sti sa va spun care mi-a placut mai mult! Iar cum vinul nu vine niciodata singur, ci insotit de o branza de soi, Delaco a scos artileria grea si-a insirat pe farfurie ce are mai bun.
Ca sa fie si mai bine, am primit informatii despre vinuri de la nimeni altii decat Costel Cainamisir, Director Comercial la Vinarte, si Avram Laurențiu Achim, președintele Federației Somelierilor din România. Deci, ce sa mai, cu asa oameni de seama, vinurile trebuie sa fie bune, branzeturile asortate, astfel ca sa purcedem la degustat.
Prima combinate a fost branza Mozzarella Fresca si vinul Cuvee d’excelence - Sauvignon Blanc. Gustul ca de cas al branzei se armonizeaza perfect cu gustul usor intepator al vinului sec, vinul produs şi îmbuteliat la Crama Stârmina - Vinarte.
Mergand spre mai departe, descoperim cea de-a doua combinatie: branza Camembert – Ile de France si vinul Cuvee d’excellence - Riesling italian, un vin sec de acum vreo doi ani. Si cand un simbol national al Frantei, nascut odata cu Republica Franceza, mai pe la sfarsitul secolului 18, se asorteaza cu un gust italienesc, sa vezi atunci explozie de savoare.
Trecand cu pasi grabiti peste cea de-a treia si a patra combinatie, care, sincer sa fiu, nu m-au incantat atat de tare, Cascaval Sofia si Nedeea si Emmentaler  si Prince Mircea - Merlot, ajungem acolo unde mi-ar mai placea sa raman macar pentru un pahar si-o bucatica de branza: Grana Padano si Castel Bolovanu - Cabernet Sauvignon, vin sec din 2012.
Grana Padano este o branza a carei reteta de preparare dateaza de mai bine de 11 secole. Gustul aparte al unei branze despre care se spune ca are doua suflete, prezenta atat in bucatariile stilate ale nobilimii, cat si pe masa taranilor, s-a acordat perfect cu cel mai recunoscut vin din portofoliul companiei Vinarte, Castelul Bolovanu – un vin 100% Cabernet Sauvignion, obtinut din doua tipuri diferite de struguri, care sunt recoltati manual in ladite de plastic si sortati manual in crama.
De unde numele Castel Bolovanu? Am aflat de la domnul Achim ca vinul poarta numele fermei de la Samburesti, acolo unde se produce acest vin. Este un produs faimos nu doar pentru ca este cel mai bun, ci pentru ca este cel mai rezistent la boli si se adapteaza foarte usor la diferite tipuri de clima.
Un vin cu o culoare destul de intensa, obtinuta dupa 6 luni la baric, aduce cu el un miros de coacaza neagra foarte pregnant. Culoarea este una rosie-purpurie, pentru ca vinul, obtinut in 2012, nu a reusit sa ajunga inca la maturitate, astfel, abia peste 2-3 ani va ajunge la potentialul maxim de invechire.
Gustul? Destul de soft, un post-gust de lunga durata, cred eu un bun insotitor unei cine sofisticate bine gatite.
Mai departe am dat de Soare. Si nu, nu a deschis nimeni ferestrele, ci ne-a fost turnat in pahare un Cabernet Sauvignion, pe numele sau Soare, insotit de o branza Gran Bavarese. Nu pot sa spun ca mi-a placut sau nu, desi inclin mai mult spre prima varianta, insa ramasesem deja cu sufletul la combinatia precedenta.
Iar ca sa incheiem o seara minunata asa cum se cuvine, din crama Vinarte au fost scoase cateva sticle de Sirena Dunarii, un vin produs in 2001, caruia i-a tinut trena o branza Brie. O culoarea deosebita si un miros asemenea coniacului, acest vin pot spune ca m-a impresionat. Gustul dulce se simtea intens, poate totusi prea dulce pentru mine si chiar ramanea in gura savoarea de coniac.
Totusi, tragand linie, raman la combinatia a 5-a, care, din punctul meu de vedere a fost cea mai reusita.
Daca ar fi sa exprim in doar trei cuvinte experienta de la Epoca de pe 13 septembrie acelea ar fi: sofisticat, aromat, surprinzator.

P.S.: Voi pastra sticla de vin 2-3 ani in caz ca o voi castiga, pentru a-i da ragaz vinului sa ajunga la potentialul maixim de invechire. Tocmai bine termin masterul! :)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu