Like pe facebook!

marți, 12 ianuarie 2016

Explozie, la Craiova

Nici nu incepuram bine anul, ca evenimentele incepura sa curga. Teatrul Național „Marin Sorescu” va fi zguduit din temelii de un nou spectacol… si nici nu-si deschisese bine portile in 2016. « EXPLOZIV », caci despre el este vorba, de Elise Wilk, in regia lui Andrei Măjeri, scenografia Alexandra Panaite.
           Proiectul cu spectacolul „Exploziv” este câștigător al ediției a V-a a Concursului de Proiecte Regizoral-Scenografice destinat tinerilor regizori și scenografi români, organizat în 2015 de Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova.
Acelasi concurs care, anul trecut, a adus pe scena „nationalului” din Banie un alt spectacol foarte apreciat, „Profu’ de religie”.
Premiera spectacolului „Exploziv” este programată sâmbătă, 16 ianuarie 2016, ora 18:00, la Sala „Ion D. Sîrbu”, iar în distribuție sunt actorii Natașa Raab, Raluca Păun, Marian Politic, Romanița Ionescu, Ioana Manciu, Monica Ardeleanu, Alex Calangiu, Ștefan Cepoi, Cătălin Miculeasa, Andrei Ștefănescu.
Daca inca nu te-am convins sa mergi, uite ce spune autoarea Elise Wilk. Aaa, si apropos, este romanca, nu va lasati dusi in eroare de nume.
Când Andrei Măjeri m-a întrebat dacă sunt interesată să scriu o reinterpretare modernă a Bacantelor lui Euripide am spus DA. (...) Eram foarte curioasă cum ar arăta propria mea interpretare asupra tragediei antice. În Exploziv e vorba despre relația părinți-copii, relația elev-profesor, prima dragoste, raporturile de putere între colegi de clasă, prietenie, dorința de popularitate, revoltă, spaime, obsesii și vise. Dar în primul rând, Exploziv e despre adolescență cu toate nesiguranțele, visele și temerile acestei vârste. E despre atunci când simți totul la puterea infinit - atât bucuriile, cât și spaimele sau dezamăgirile, despre atunci când ești fragil ca un balon colorat în zbor. (...) N-am vrut să transmit un mesaj anume. Am vrut doar să spun o poveste.”, Elise Wilk


Cat despre regizorul Andrei Măjeri, el a absolvit în 2012 secţia Regie Teatru la Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. În teatru este preocupat de teoria grupurilor, studiile de gen, adaptarea pieselor clasice, noile tehnologii media şi tehnicile corporale actoriceşti. Spectacolele sale de la Teatrul Naţional „Lucian Blaga” Cluj-Napoca (Cutia Pandorei, de Katalin Thuroczy şi Agamemnon, de Rodrigo Garcia) se joacă în prezent „cu casa închisă”. A montat și la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” Bucureşti (Organic, de Saviana Stănescu, câştigător al programului 9G/Noua Generaţie 2014) și la Teatrul „Aureliu Manea” Turda (Ivona, prinţesă de Burgund, de Witold Gombrowitz). În prezent Andrei Măjeri este regizor de teatru şi doctorand cu tema Teatralitatea endemică a grupurilor segregate. Anatomia colectivităţii şi psihologia corpului comun.

Denis, caci despre el este vorba in acest spectacol, este, in opinia regizorului, un zeu contemporan.
« Suntem martorii unei lumi care se încăpățânează să nu se schimbe, așadar sortită fatalității, o lume în care Denis devine țap ispășitor al pierderii inocenței. Denis invadează, devastează și eliberează! Întreaga construcție scenică nu ar fi fost posibilă fără aportul enorm al actorilor excelentei trupe craiovene, cărora le mulțumesc cu sinceră prietenie. », mai spune Andrei Măjeri

             Sa nu uitam nici de scenograf. Sau, mai degraba, de scenografa, caci este vorba despreAlexandra Panaite. Ea a studiat la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” Bucureşti, licențiată în Arta Scenografică (2009-2012 / clasa Viorica Petrovici) și are un Master în Arta Scenografică (2013-2015 / clasa Ștefan Caragiu / Alexandru Darie). În 2015, Alexandra Panaite a luat premiul pentru cel mai bun proiect scenografic în cadrul Galei Absolventilor, Master, U.N.A.T.C. Deși este licențiată de curând, în anul 2014, Alexandra Panaite a semnat deja set design pentru numeroase producții de scurtmetraj, remarcate deja la renumite festivaluri de film, naționale și internațional (Cannes, Anonimul, Next, Timishort).
PREMIERA spectacolului „EXPLOZIV”, de Elise Wilk, este programată sâmbătă, 16 ianuarie 2016, ora 18:00, la Sala „Ion D. Sîrbu” a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, iar biletele se pot procura online http ://tncms.ro/bileteportal.php sau de la Agenţia teatrală a TNCMS. Avanpremiera va avea loc vineri, 15 ianuarie, de la aceeași oră.
Asadar, nu mai incape indoiala : spectacolul va fi unul reusit ! Eu sunt entuziasmat si abia astept sa vizionez un spectacol „Exploziv”. Promit ca revin si cu impresii!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu